OLYES111_OLY_HAND_HBWHBL_ROUNDS_DAY10

Handbal, het dynamische spel
Handbal is jezelf volledig uitleven in een explosief en dynamisch spel.
De bedoeling is om je als speler snel te verplaatsen en om langs of over de verdediging ruimte te zoeken voor jezelf of medespeler om uiteindelijk een geweldig schot op de goal te geven. Soms is dit schot keihard en strak in de hoek en soms wordt een andere creatieve oplossing gezocht zoals de lob over de keeper en het stuitballetje door de benen of een draaibal om de keeper heen.

Als verdediger probeer je dit te voorkomen door zolang mogelijk tussen je aanvaller en je eigen doel blijven te om een doelpoging te voorkomen. Lichamelijk contact is toegestaan; je mag je tegenspeler dan ook frontaal aanpakken.

Doelpunten, veel doelpunten
In een handbalwedstrijd wordt er erg vaak gescoord. Handbal bij de senioren zorgt altijd voor veel doelpunten, waarbij 25 a 35 doelpunten per wedstrijd geen uitzondering is. Scoren gebeurt vanuit alle mogelijke standen; vanuit de loop, sprint (break out), sprong of duik je weg naar de goal kiezen en de bal tegen het net zien eindigen.

Handbal is een teamsport
Handbal is een teamsport en de omgang met je medespelers, tegenstanders en begeleiding speelt een belangrijke rol. Doordat het veld klein is, en met een maximum van zes veldspelers de ruimte optimaal gebruikt wordt, is het keihard werken om zowel een doelpunt te maken als om te zorgen dat er geen tegendoelpunt ontstaat.

Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper.
Bij deze snelle en conditionele sport mag (gelukkig) onbeperkt gewisseld worden.
Om goed te kunnen handballen moet je atletisch zijn, dus; snel zijn, goed kunnen springen, hard kunnen gooien, sportief zijn en met je teamleden samen spelen.
Als handbal op tv te zien is, worden meestal alleen de doelpunten getoond. De keeper lijkt hier soms volstrekt kansloos tegen de ballen die met enorme snelheid op hem afgevuurd worden.
Toch is dat niet zo. Een goede keeper stopt zeker veertig tot vijftig procent van de ballen.
Behalve een snelle reactie moet een keeper ook veel spelinzicht hebben, een keeper ziet vaak van te voren waar de volgende bal vandaan kan gaan komen. Daarop probeert hij te anticiperen door te zorgen naar die hoek te gaan.

Balsnelheid bij schoten van topspelers
Uit loop 100 km/u
Uit sprong 65-90 km/u
Uit stand 70-80 km/u

Beachhandbal
Handbal kan ook op het zand worden gespeeld; beachhandbal. Dit is een steeds bekendere sport aan het worden en naast het lekker duiken springen en rollen in het zand, is het ook afzien. Het wordt op een kleiner veld gespeeld, 4 tegen 4, waarbij de regels zijn aangepast. Er bestaat nog steeds een soort cirkel waar uit gebleven moet worden als speler. Doel is nog steeds om de keeper te passeren en te scoren, maar door het uitvoeren van allerlei denkbare trucs kan dit met extra punten worden beloond. Dat geeft nog meer sensatie en spelplezier!