Koninklijke onderscheiding voor…

Dinsdag 26 april was een heugelijke dag voor enkele mensen in Nederland. Op deze dag reiken de burgemeesters koninklijke onderscheidingen uit aan personen die een bijzondere (maatschappelijke) inbreng hebben gehad op de gemeenschap.

In Heerle was de hoeveelheid gelukkigen bijzonder hoog. In totaal hebben maar liefst vijf personen een lintje ontvangen. Drie hiervan waren in ons clubhuis op Harella te bewonderen, namelijk Leo Schijven, Johan Pellis en Peter Pellis! Zij mogen zich vanaf 26 april Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Leo is al jarenlang een gewaardeerde kracht binnen de harmonie Juliana. Zijn muzikale passie heeft hij gecombineerd met het zijn inzet binnen deze vereniging. Van voorzitter, tot klusjesman: wanneer er materialen nodig waren voor de opslag van de instrumenten, op bestuurlijk vlak of er mensen nodig waren voor hand en spandiensten, Leo zorgde er voor dat het geregeld werd. Wij bedanken hem voor zijn inzet voor bijvoorbeeld ook op deze memorabele dag met de harmonie de nodige muzikale input te geven, maar ook vooral voor zijn maatschappelijke en muzikale invloed. Gefeliciteerd met deze welverdiende onderscheiding!

Johan Pellis en Peter Pellis zijn bekend bij ons als de heren die al jarenlang zich inzetten binnen de vereniging, maar hoe goed kennen wij ze nu eigenlijk?

Johan heeft zich in de jaren 1965 – circa 1977 als oprichter, voorzitter en activiteitenbegeleider van jeugdvereniging Cluvos bezig gehouden. Deze vereniging ontstond vanuit het idee om de jeugd van Heerle te verenigen mede door het organiseren van het zomerkamp en de Nieuwjaarsquiz.
Tegelijk zette hij zich in als secretaris van de onderzoekscommissie SOS en Stichting Dorpshuis Heerle. Vrijwillig zette hij zich in, waarbij hij wist dat het om vrije tijdsbesteding ging, maar dat betekende niet dat het vrijblijvend was. Op dit moment is hij vanaf 2004 redactielid en redactiehoofd van het parochieblad ‘de Vier Torens’
Vanaf 1966 is hij al lid van HV Heerle, waarbij hij al circa 45 jaar te bewonderen is als commissielid. Daarnaast heeft hij zich ingezet als scheidsrechter (15 jaar) en als bestuurslid (8 jaar). Enkele bekende projecten van hem op dit moment en in het verleden zijn:
– het organiseren van het schoolhandbaltoernooi, wat regionale vormen aangenomen heeft;
– het geven en organiseren van clinics op scholen;
– als voorzitter hebben gefungeerd van de jeugdcommissie;
– het beheer van Harella;
– coördinatie rondom Actief+;
Een enorme lijst met vrijwillige taken, waarvoor ook wij hem enorm dankbaar zijn. De onderscheiding is dan ook logischerwijs op zijn plaats. Bedankt voor al je inzet Johan en dat wij nog lang van je inzet mogen genieten!

Peter kent zijn vrijwillige diensten vooral binnen de vereniging. Als speler wist hij zijn krachten uit te drukken op het veld vanaf 1970, maar zag al snel ook zijn kracht als trainer. Al in 1974 gaf hij vanaf zijn 15e naast zijn actieve speelcarrière training aan de jeugd. Onderwezen met trainerscursussen richtte hij zich langzaam op het geven van training en coaching aan de dames 1 en heren 1. Zijn handelsmerk was dan ook om tijdens het trainen van de selectie van heren of dames, tegelijk de A-jeugd te trainen om doorstroming goed te laten verlopen. De huidige dames- en herenselecties kennen dan ook nog de invloed van Peter, gezien hij er mede verantwoordelijk voor is dat zij op dit niveau spelen.
Vanaf 1976 begeeft hij zich in de organisatie van de handbal, waarbij hij onafgebroken zijn verdiensten laat zien:
– HTC, jeugdcommissie en feestcommissie;
– Bestuurslid vanaf 1978 en voorzitter tot 1986
– Vanaf 1976 onafgebroken lid toernooicommissie.
– Bestuurslid van Stichting Vrienden (financiële ondersteuning vereniging alsmede het kunnen realiseren van de kantine
– Voorzitter Barcommissie
Net als Johan, enorm bedankt voor je diensten in de afgelopen jaren Peter! Deze onderscheiding is ook meer dan verdiend en wij hopen ook nog jaren te kunnen genieten van je inzet!

Een lang spel heeft zich rondom deze onderscheiding gespeeld. De drie heren mochten in elk geval niet weten dat zij een lintje krijgen, maar wisten dat van tenminste één ander persoon. De organisatie die dit geïnitieerd heeft kan terugkijken op een complexe periode waarbij elke stap en communicatie goed overdacht moest worden. Tot op de dag zelf wisten de heren niet dat zij een lintje zouden krijgen, terwijl zij passief of actief meewerkten aan de gehele organisatie van de middag. Ook een compliment naar deze personen in de organisatie!

Foto’s zijn te vinden via de volgende link

About the author: Stephan