LOOT – (Top)sportklas

Het ‘t Rijks heeft een speciale brugklas, waar naast het leren ook het sporten een belangrijke plaats inneemt. Een gewone brugklas heeft drie uur lichamelijke opvoeding per week, een sportklas heeft vijf uur lichamelijke opvoeding per week. Twee uur lichamelijke opvoeding vindt buitenschools plaats. Ook vinden er veel sportactiviteiten plaats. Hiervoor zul je ook regelmatig buiten de school gaan sporten. Bovendien wordt aan het einde van schooljaar 1, 2 en 3 een sportkamp georganiseerd.

Voor wie is de sportklas?

De sportklassen op ‘t Rijks zijn bedoeld voor alle leerlingen die gek zijn op sport, een redelijke bewegingsvaardigheid en goede sportieve instelling hebben. We stellen hoge eisen aan je. Als je in de sportklas zit, dien je niet alleen op sportief gebied te presteren, maar ook op schoolgebied. Je wordt aangesproken op je schoolprestaties wanneer deze beneden de maat zijn door onvoldoende inzet. Daarnaast heb je een voorbeeldfunctie. Dat wil zeggen dat je motivatie en inzet, maar ook gedrag belangrijke pijlers zijn die bepalen of je in een sportklas mag zitten. Op grond van slecht gedrag kan een leerling dus uit de sportklas gezet worden.

Hoe kom je in de sportklas?

Elke leerling van groep 8 van de basisschool kan zich aanmelden. Natuurlijk moet je wel over een redelijke bewegingsvaardigheid, een sportieve instelling en een goede motivatie beschikken. Na de inschrijving voor de sportklas van ‘t Rijks word je uitgenodigd om op een middag een sporttest af te leggen. Deze zal in april plaatsvinden. De test kan door de school gebruikt worden als selectiecriterium voor de toelating. Bij deelname aan de sportklas is een aanvullende bijdrage vereist. Dit is nodig om de externe sportactiviteiten en het sportkamp te kunnen bekostigen.
De kosten van deze themaklas bedragen in klas 1 t/m 3 € 160,- per jaar, inclusief de sportkampen.

Studeren en topsport op ‘t Rijks

Wil je goed kunnen studeren voor je latere carrière en ook vaak je favoriete sport beoefenen? Op ‘t Rijks is dat mogelijk! Wij bieden een opleiding op MAVO-, HAVO- of VWO-niveau en extra trainingen onder schooltijd. Momenteel zijn er op onze school topsportvriendelijke klassen voor basketbal, tennis, voetbal (meisjes), atletiek en nieuwvoor rugby de Rugby Academy. Deze klassen zijn wij gestart om talenten te ontwikkelen, zodat zij zich bij het allerhoogste niveau, als Topsport Talent, kunnen aansluiten. Bij deelname aan de Rugby Academy krijg je al meteen een topsport status.
Alle trainingen zijn aanvullend op de gewone trainingen die een leerling al bij een sportclub of sportbond volgt. Per week zijn er minimaal twee blokken van twee lesuren training onder schooltijd. De trainingen worden gegeven door bonds-gekwalificeerde trainers in deze sport. Zo willen we je helpen beter te worden in je favoriete sport. Tijdens wedstrijden tegen andere scholen en bij je sportvereniging kun je laten zien wat je geleerd hebt. Wil jij jezelf verder ontwikkelen dan kun je geplaatst worden in zo’n topsportvriendelijke klas!

Voorwaarden tot toelating

We verwachten dat je lid bent van een sportvereniging. Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde vereniging, maar je moet wel talent hebben. Toelating tot de Topsportvriendelijke klassen gebeurt via selectie. Deze selectie wordt gedaan door de sportbond of gekwalificeerde trainers. Er wordt gekeken of iemand voldoende niveau of mogelijkheden heeft om deze trainingen te volgen.

Download deze PDF voor meer informatie

Voor meer informatie over LOOT op ‘t Rijks kan je op onderstaand logo klikken.  trijks

Voor meer informatie over handbal op ‘t Rijks kan je op onderstaand logo klikken.  trijks